jueves, 30 de abril de 2009

Западног Балкана Браце за свиње-грипа Сарајево, Скопје, Београд, Загреб, Тирана, Приштина и Букурешту

Западног Балкана Браце за свиње-грипа
Сарајево, Скопје, Београд, Загреб, Тирана, Приштина и Букурешту | 27. април 2009 |

Пассангерс у Мексицо Циты Аирпорт носити маске како би се спречило даље ширење грипа свиња
Пассангерс у Мексицо Циты Аирпорт носити маске како би се спречило даље ширење грипа свиња
Власти широм западног Балкана повећане граничне контроле и других наметнутих мере како би спречио свиња-грип од ширења, као и страх од јавног примирити овог настајању потенцијалне глобалне чулан.

"Читав свет је гриппед од страха", прочитајте предњој страници чланак у Сарајеву дневних Дневни аваз је у понедељак.

Бр случајева свиња-грип извијестили су до сада на западном Балкану, али страх од ове опасне болести је ширио широм Европе, након неколико сумњивих случајева су исказане у Француској, Шпанији и Израелу, као и у Новом Зеланду и Аустралији.

Шпанске власти раније потврдио је у понедељак да ко је био у источној хоспитализед Шпанији те је тестирана позитивна за свиње-грипа, која је прва потврђена случају болести у Европи.

До сада је 103 људи у Мексику су мислили да је умро након уговарања свиња-грип, али није било смртних случајева пријављен другде. Такође су 20 случајева свиња-грип пријављених у САД-у, а шест у Канади.

Током викенда Светске здравствене организације, УХО, замолио све земље појачати извјештавања и надзора за праћење кретања болести.

УХО Дирецтор-Генерал Маргарет Цхан, рекао избијања се никада-пре-вирус је видео "чулан потенцијал", али је додао да је још прерано рећи да то ће постати чулан или не.

Експерти потврдили су знали врло мало о вируса који је почео ширење у Мексику крајем март и почетком априла. Локалне власти изгубљено драгоцено време, мистакинг нови устанак за дуготрајно врх уобичајене људске грипа сезоне.

Вируси чинити се да буде нови напретка узрокује Мутације и / или комбинацију птица, људских и свиња-сојеви грипа.

Реагујуцхи на ширењу глобалне забринутости, аеродроми у Београду, Нишу и Загребу већ су повећане безбедности и контроле над путницима који долазе из Мексика и Сједињених Држава преко викенда. Остали аеродроми у региону учинио, или се очекује да учине исто.

Бранислав Тијодоровиц, из Радне групе за заразних болести на српском Министарству здравства, рекао је да су сви путници из Мексика и Сједињених Држава бит ће испитани и медицински прегледана. Српске власти такође су рекли да су се престали увоз свињског меса из Латинске Америке.

Македонија је министар здравства Бујар Османа, рекао нема разлога за панику и треба да у Македонији.

Након недјељне посебној седници македонске Комисије за заразним болестима, Осман је рекао да су све потребне превентивне мере су предузете, подстаћи укључујући надзор над путницима који долазе из и одласка на амерички континент.

Македонска Здравствени систем је спреман да одговори на могућа случајева грипа, а ветеринарска инспекција имају повећану контролу над свеже или смрзнуто свињетине долазите из других земаља, Осман додат. Влада је такође рекао да је с обзиром на укупно забрану увоза свињског меса.

Хрватски завод за јавно здравство и хитна седници одржаној у недељу у расправу садашње и будуће мере усмерене против ширења свиња-грип. Нови састанак заказан је за данас.

Драго Недић, из Босне је Државни уред за ветеринарство је рекао да Босна није била увозници или било која свеже смрзнуто свињског меса. Босански здравствене власти су, такође, рекао да су обављању повећане процес против грипа попут симптома у целој земљи.

Румунске власти да проверите све производе доласку из Северне и Средње Америке следеће забринутост над контаминације са потенцијално смртоносног вируса.

"До сада, нема сумње или случајева ове болести су се пријавили. Румунија ће започети информативну кампању међу узгајивачи свиња у понедељак како би могли предузети био-безбедносне мере и добити потребне вакцине", рекао је Мариан Злотеа, предсједник Ветеринарске и Санитарно безбедност прехрамбених производа.

У Министарству спољних послова такође препоручује Румунски грађана како би се избегло излете у Мексику, осим ако је апсолутно неопходно.

Косова Министарство здравства, рекао је да је праћење развоја широм света и инсистирао да није тренутни ризик на Косову.

"Нема потребе за панику на Косову још, јер се тацно не зна да ли је Европа дирнути грип. Ипак, молимо градјане да буду опрезни приликом путовања ван Косова", рекао је портпарол Министарства здравства Скендер Берисха.

У случају избијања једне на Косову, рекао је Берисха на одговарајуће лечење, које се обављало у Мексику, ће такође бити доступне на Косову.

"Нема пријављен случају да ми знамо за", рекао је Албанија `с замјеником министра здравства, Арбен Иванај, у сусрету са УХО званичници.

"Ми смо, након помно ситуацију, али у међувремену грађани треба да разуме да нема потребе за панику," Иванај додао је.

Према Ивабај, Албанија има мало шансе да се утиче, као што то не било који увоз пољопривредних производа из Мексика.

Из других земаља западног Балкана, рекао је да су мере предострожности и узимање координирању са УХО о овом питању.

УХО смјернице у случају свиња-грип позиве за изоловати болесника и ћебад свима око њих са анти-вирусних лекова.

Ипак, стручњаци, рекао је да је у Мексику у препуном капитала тамо су већ превише пацијената спроводити такво решење сада. Неки чулан грип стручњаци кажу да је и прекасно да садрже само болести Мексико и Сједињене Америчке Државе.

No hay comentarios: